← Terug naar overzicht

Lente 2018

Filmstill uit de videodagboeken van Maurits Wouters die tijdens zijn doctoraatsonderzoek tot stand kwamen.

metaFORUM Editoriaal

Institutionele enkelband

Klaas Tindemans

Dit nummer van FORUM+ bevat een meer dan behartenswaardige bijdrage over de relatie tussen artistiek en wetenschappelijk onderzoek, met name in de humanities.

Lees dit artikel →

metaFORUM

De queeste van de menswetenschappen. Lessen uit het onderzoek in de kunsten

Pascal Gielen, Nele Wynants

De academisering van het hoger kunstonderwijs leidde het afgelopen decennium tot stevige discussies over hoe onderzoek in de kunsten eruit moest zien. Niet zelden waren het de universiteiten die de …

Lees dit artikel →

ChampdAction LAbO. Hoe introduceren we meer interdisciplinariteit in het hoger kunstonderwijs?

Guy Cools

Jaarlijks organiseert het productiehuis voor nieuwe muziek en geluidskunst ChampdAction een LAbO waarin masterstudenten en jonge kunstenaars uit verschillende disciplines zoals muziek, podiumkunsten …

Lees dit artikel →

Artistieke bijdrage

Het Bels Lijntje. Verbeelding van de herinnering

Maurits Wouters

Filmmaker Maurits Wouters onderzoekt in zijn werk de verbeelding van collectieve, vaak vervagende herinnering. In dit herinneringsproces speelt het medium (film, video, homevideo, VHS, ...) een …

Lees dit artikel →

Cassandra's Dream Song. Let's (not) talk about gender

Ine Vanoeveren

Cassandra’s Dream Song (1970), het eerste solowerk voor fluit van de Britse ‘New Complexity’-componist Brian Ferneyhough, is al decennialang een controversieel en genderbeladen werk. Het westerse …

Lees dit artikel →

Nowa plastyka. Een Poolse tekst van Piet Mondriaan

Louis Veen

Piet Mondriaan was niet alleen als schilder, maar ook als schrijver bijzonder productief; hij liet een indrukwekkende hoeveelheid Nederlandse, Franse en Engelse teksten na.[^Veen, Louis, red. Piet …

Lees dit artikel →

Ex Libris

De Lady Erskine Canzonettas van Willem De Fesch

Jan Dewilde

De muzikale ontdekkingsreiziger Charles Burney noemde hem een Duitser, maar Willem De Fesch (1687-1761) was, in het prenationale Europa, een ware kosmopoliet. Zijn ouders stamden uit Luik, maar hij …

Lees dit artikel →

Recensie

Meer dan jazz-journalistiek

Loes Rusch

De afgelopen eeuw heeft jazz zich vanuit de Verenigde Staten ontwikkeld tot een muzikaal genre dat niet meer weg te denken is uit de internationale artistieke wereld. De acceptatie van jazz werd in …

Lees dit artikel →

Recensie

Superieur muziektheater

Toon Brouwers

Met een eerste editie ging in 2009 het muziektheaterfestival Opera21 van start. Het was een initiatief van Opera Ballet Vlaanderen en het Antwerpse kunstencentrum deSingel, met medewerking van de …

Lees dit artikel →

Recensie

Het vluchtpunt van kunst en mystiek

Veerle Fraeters

'Momentopnamen uit een innerlijke reis’, zo noemt kunst- en cultuurfilosoof Antoon Van den Braembussche de teksten die hij in De stilte en het onuitsprekelijke heeft gebundeld. Het boek biedt geen …

Lees dit artikel →

metaFORUM Dialoog

Kunst als taal. Een antwoord op Lesages "Tegen het supplement"

Nicolas Baeyens

Een hedendaags kunstwerk kan nauwelijks bestaan zonder een concept. En een concept is nog altijd een talige uitleg van een beeldend werk. Beeldhouwer Nicolas Baeyens reageert op Dieter Lesages essay …

Lees dit artikel →