Dit artikel verscheen in FORUM+ vol. 23 nr. 3

Onderbroken Stad: de kloof tussen kunst en samenleving

Bert Danckaert
Koninklijke Academie voor Schone Kunsten

Voor haar lanceringsevent nodigde ARIA kunstenaars, kunststudenten en auteurs uit in de Antwerpse Stadsfeestzaal om een weekend lang de alledaagse gang van zaken even te onderbreken middels artistieke interventies, lezingen en debatten. Zo wilden ze laten zien, horen en voelen wat er vandaag voor de kunst op het spel staat. Bert Danckaert maakte een (beeld)verslag.

For its launch, ARIA invited artists, art students and authors to the Stadsfeestzaal of Antwerp to break every day life through artistic interventions, lectures and debates. By doing so, they wanted to show, hear and feel what is at stake for the arts today. Bert Danckaert made a report.

Met Onderbroken Stad (www.onderbrokenstad.be) werd het Antwerp Research Institute for the Arts (ARIA) op 4, 5 en 6 maart 2016 boven de doopvont gehouden in ‘Shopping Stadsfeestzaal’ op de Antwerpse Meir.

Voor die gelegenheid werden kunstwerken opgesteld tussen een glanzende auto, een lingeriezaak, een taverne en dies meer. Nietsvermoedende shoppers liepen achteloos over gigantische vloerfoto’s van de feestzaal, genomen net na een brand in 2000. De verwoestende brand was de aanleiding om dit stedelijk erfgoed definitief te verpatsen aan commerciële multinationals die er een mierzoete pralinedoos van maakten.

De initiatiefnemers van Onderbroken Stad wilden kunst laten dialogeren/concurreren met schreeuwlelijke commercie, en de gapende kloof bloot leggen tussen (elitaire?) kunst en de (vulgaire?) samenleving. Geen evidente opzet. Een discursief luik met lezingen, performances en muziekoptredens vond plaats in de voormalige Standaard Boekhandel waar ook een aantal uitgeverijen kunst- en onderzoeksgerelateerde publicaties aan het publiek voorstelden.

De voormalige Saturnruimte op de tweede verdieping van maar liefst 3000 m2 werd omgebouwd tot een depot waar honderden kunstwerken op de grond en tegen de muur opgesteld werden. In het midden van deze ruimte werd een white cube gebouwd waar om het kwartier een ander werk, optreden of performance in de spotlights kwam, gelivestreamd naar een groot scherm dat beneden in de centrale hal van het winkelcentrum opgesteld stond.
Kunstenaars, kunststudenten en onderzoekers van de Antwerpse kunsthogescholen — Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, Koninklijk Conservatorium (AP Hogeschool Antwerpen) en Sint Lucas Antwerpen (KdG) — ontmoetten er mekaar en botsten op treffende wijze met de dagelijkse shoppingrealiteit. Drie dagen lang werd de stad onderbroken, waarna alles weer verder ging alsof er niets gebeurd was. Een beeldverslag.

+++

Bert Danckaert

Bert Danckaert is docent fotografie en onderzoeker aan Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen (AP Hogeschool). Sinds midden jaren negentig wordt zijn werk in binnen- en buitenland getoond. Monografieën over zijn werk verschenen bij POC (‘Make Sense!’), Veenman Publishers (‘Simple Present – Beijing’), Track Report (‘Cape Town Notes’) en Lannoo (‘Simple Present’ en ‘Horizon’). Bert Danckaert verdedigde zijn doctoraat ‘Simple Present’ in 2014 aan de Universiteit van Tilburg, het proefschrift De Extra’s verscheen bij EPO en werd in Engelse vertaling uitgebracht door Jap Sam Books als The Extras. Bert Danckaert schrijft op regelmatige basis fotografierecensies voor <H>ART. Zijn werk wordt exclusief vertegenwoordigd door Roberto Polo Gallery, Brussel.

info@bert-danckaert.be
www.bert-danckaert.be

Credits

Alle foto’s © Bert Danckaert

  • Overzicht van Shopping Stadsfeestzaal, ‘New Arrivals’, een installatie van Vesna Faassen en Lukas Verdijk (alumni fotografie Koninklijke Academie Antwerpen) in de centrale hal.
  • Pop-up bookshop met werk uit het archief van Brian Ulrich (VS).
  • Lezing door Pascal Gielen (Universiteit Antwerpen) in de pop-up bookshop.
  • Groot-formaat vloerprints van de afgebrande feestzaal door Marc Steculorum.
  • Werk van Charlotte Lybeer (docent fotografie Koninklijke Academie Antwerpen) in Shopping Stadsfeestzaal.
  • Studenten tekenen de kooplustigen.
  • Livestream van de presentaties en performances in de voormalige Saturnruimte.
  • Performance door Caroline Daish, Justine Maxelon & Michel Yang (onderzoeksproject Oracle Singing Blind Moves, Koninklijk Conservatorium Antwerpen) naast een schilderij van Simon Danckaert (student vrije kunsten aan Sint Lucas Antwerpen).
  • Depot van kunstwerken in de voormalige Saturnruimte, tekeningen van Joris Noots (student grafische vormgeving en illustratie Sint Lucas Antwerpen).

Onderbroken Stad (www.onderbrokenstad.be) werd georganiseerd door ARIA (Antwerp Research Institute for the Arts, een samenwerking tussen de Universiteit Antwerpen, Sint Lucas Antwerpen, Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en het Koninklijk Conservatorium Antwerpen).

Concept: Peter Boelens en Bert Danckaert
Organiserend comité: Peter Boelens, Bert Danckaert, Henk de Smaele, Hans Dowit, Pascal Gielen & Ruth Loos.