Dit artikel verscheen in FORUM+ Lente 2019

Beeldkatern

How about a ghostwriter writing a deleted scene for an off screen character?

Karina Beumer
Peter Lemmens

In een film van Woody Allen zien we een eenvoudig straatbeeld in New York. Het lijkt een tussenshot, bedoeld om van de ene scène naar de volgende te gaan en continuïteit te bewaren. De dialoog die we horen, lijkt buiten beeld plaats te vinden. Maar dan blijft de camera langer filmen dan verwacht. De breuk tussen geluid en beeld valt plots weg, wanneer duidelijk wordt dat deze dialoog gevoerd wordt door twee personages die reeds van ver kwamen aanlopen. Midden in het beeld, maar toch off-screen. Alles wat buiten beeld was, lijkt nu plots opnieuw tot de film te kunnen behoren.

Een reeks tekeningen schetst deze scène opnieuw tot een storyboard. Dit decor is gebaseerd op filmbeelden van dezelfde locatie, maar dan 42 jaar later. Wat als er weer een stem opduikt die zich niet richt tot de kijker, maar tot iemand die zich ook buiten het kader bevindt? Wat zou er in de marges van het werk kunnen gebeuren, mocht het werk ook nog buiten het beeld verder gaan?

+++

PETER LEMMENS

Zijn werk ontwikkelt zich naast en in relatie tot anderen. Het onderzoekt oponthouden, strategische uitwegen en afleidingen waar één ding al overgaat in iets anders terwijl het nog even zichzelf blijft. Het is lezen terwijl je naar muziek luistert. Het zoekt deze gelijktijdigheden op als een interface voor discussie, conflict en ontwikkeling.
www.diversions.be
peterlemmenspeter@gmail.com

KARINA BEUMER

is beeldend kunstenaar. Haar werk ontstaat vanuit een honger naar de absurde poëtische hoeken van de verbeeldende geest. Communicatie – in de vorm van interviews, citaten, toevallige opnames, liedjes, voice-overs, ondertitels of spraak-bubbels – zijn cruciale ingrediënten in haar tekeningen, publicaties en video’s.
www.karinabeumer.nl
karinabeumer@hotmail.com

Peter en Karina werken aan een stripboek waarin onder andere deze scène wordt opgenomen. Het verhaal, in de vorm van een raamvertelling, is een combinatie van fanfiction, een bezoek aan een videostore, verschillende referenties aan (ontbrekende) scènes en een verzameling cliffhangers.