← Terug naar overzicht

Zomer 2016

© Frederik Beyens

metaFORUM Editoriaal

se-ren-di-pi-teit

Nele Wynants

Serendipiteit is een modieus woord. Het klinkt ook zo goed: de kunst van het onverwachte. Het mag dan vandaag wat romantisch klinken, toch lijkt het nog steeds relevant om serendipiteit toe te laten in werk en leven.

Lees dit artikel →

De Beethovenreceptie in onze contreien. Fétis, Hanssens en Benoit

Jan Dewilde

Er is amper onderzoek gedaan naar receptiegeschiedenis van gecanoniseerde componisten in onze contreien tijdens de negentiende eeuw, evenmin als naar de historische uitvoeringspraktijk.

Lees dit artikel →

Muziek voor het oog. Noten om te bekijken - beelden om te beluisteren

Frank Agsteribbe

Toen Frank Agsteribbe in 2013 besloot om te stoppen als artistiek leider van barokorkest B’Rock, creëerde hij daarmee de ruimte om opnieuw creatiever aan de slag te gaan.

Lees dit artikel →

Repertoire en artistiek eigendom

Het uur van de aap. De rol van spanning, traditie en repertoire in de toneelschool

Clara van de Broek, Sara De Roo, Jan Joris Lamers

De acteeropleiding aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen bevindt zich momenteel in een overgang. De nieuwe coördinatoren grijpen deze kans aan om de acteeropleiding te herdenken.

Lees dit artikel →

Repertoire en artistiek eigendom Artistieke bijdrage

Wat is een origineel beeld? Bearer of meaning - Maker of meaning

Karin Hanssen

Wie de laatste eeuwen van de kunstgeschiedenis heeft gevolgd, weet dat het hergebruiken van beelden niet ongebruikelijk is. In de kunstgeschiedenis vinden we tal van voorbeelden van hernemingen.

Lees dit artikel →

Kunstkliniek. Preventie en behandeling van klachten bij beroepsspelers

Nathalie Roussel

Klachten komen frequent voor bij kunstenaars. Indien zij te lang wachten alvorens professionele hulp in te roepen, wordt het moeilijker om deze klachten aan te pakken.

Lees dit artikel →

Shakespeare in de Lage Landen

Play Macbeth. Van de Koude Oorlog in Praag naar een sublieme catharsis in Antwerpen

Toon Brouwers

Naar aanleiding van het Shakespearejaar, vierhonderd jaar na de dood van de beroemde auteur, initieert Toon Brouwers een reeks over memorabele voorstellingen van Shakespeare in Antwerpen.

Lees dit artikel →

Ex Libris

Een boek met dodelijke gevolgen: Lexikon der Juden in der Musik

Jan Dewilde

Goebbels vaardigde, als hoofd van de Reichskulturkammer, een zwarte lijst uit van 108 verboden componisten, meteen het begin van een doorgedreven nazicensuur in het domein van de muziek.

Lees dit artikel →

Recensie

Meer dan muziek

Matthias Heyman

Jazz wordt vaak voorgesteld als een autonome kunstvorm die vanuit een inherente stilistische logica is ontstaan, in een traditie van art for art’s sake waarbij de muziek evolueert dankzij de creatieve genialiteit van een select clubje ‘meesters’.

Lees dit artikel →

Recensie

Ongehoorde fluitmuziek

Hannah Aelvoet

Een paar jaar geleden kreeg het fluitconcerto van Peter Benoit een nieuwe ambassadeur. De jonge Chileense fluitist Sebastian Hidalgo raakte geboeid door dit werk en voerde het in 2013 uit in Sankt Augustin-Hangelar en Bonn.

Lees dit artikel →

Recensie

'Liszt est un prophète, Chopin est un poète'. Parijs als epicentrum van de pianocultuur

Jan Dewilde

Het amusante én leerzame oordeel dat de salonnière en columniste Delphine de Girardin op 6 april 1845 publiceerde in La Presse, leert hoe bepalend de pianisten die vóór 1830 in Parijs arriveerden, voor het latere muziekleven waren.

Lees dit artikel →