← Terug naar overzicht

Zomer 2017

Alessio Capone, Youth, 2016 (3D-beeld)

metaFORUM Editoriaal

Geen kennisleer

Pascal Gielen

Het onderzoek in de kunsten mist een epistemologie’ stelde cultuur- en mediatheoreticus Giaco Schiesser tijdens een van de onderzoeksseminaries die het Antwerp Research Institute for the Arts (ARIA) afgelopen academiejaar organiseerde.

Lees dit artikel →

'Ich hätte gerne mitgemacht.' Het Lesfestival als antwoord op verschuivingen in het theaterveld

Willem de Wolf

De praktijk voor de repertoire- en ensembletoneelspeler lijkt te veranderen. Het is de vraag of een toneelschool zich moet aanpassen aan bewegingen in het veld.

Lees dit artikel →

Het onethische shot

Ellen Vermeulen

Documentairemaakster Ellen Vermeulen maakte met Catch-19to25 een film over een vluchtelingenboot. De vertoning van de film werd echter tegengehouden omdat het laatste shot als onethisch werd beschouwd. In deze tekst kaatst Vermeulen de ethiekvraag terug naar wie haar film wil censureren.

Lees dit artikel →

Museum Mayer van den Bergh Artistieke bijdrage

Nieuwe verhalen. Een visuele dialoog met het fotoarchief van Fritz Mayer van den Bergh

Charlotte Lybeer, Els Vanden Meersch, Inge Henneman, studenten

Een vijftiental fotografiestudenten van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen creëerde nieuwe beelden en verhalen, geïnspireerd door het kastelenalbum en de stapel cartes de visites die bewaard worden in het archief van het Museum Mayer van den Bergh.

Lees dit artikel →

Museum Mayer van den Bergh

The Museum of Internet

Nanó Wallenius

Lees dit artikel →

Museum Mayer van den Bergh

Whodunit. Op zoek naar de fotograaf van het kastelenalbum

Inge Henneman

In een onderzoeksproject van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen (in samenwerking met ARIA, het Antwerp Research Institute for the Arts), dat uitmondde in een tentoonstelling, werden de historische en de artistieke blik op het archief van Fritz Mayer van den Bergh met elkaar verweven.

Lees dit artikel →

Le docteur miracle. Revival van de muzikale komedie

Stijn Saveniers

In 1856 won Charles Lecocq met Le docteur miracle een compositiewedstrijd voor een nieuwe theatervorm: de opérette. Lecocq en zijn werk zijn grotendeels vergeten, en de operette maakt geen deel meer uit van het professionele cultuuraanbod.

Lees dit artikel →

Ex Libris

Van ‘versche mosselen’ en ‘warme pataters’: een stratenroep uit 1752, of de klank van een stad

Jan Dewilde

Het genre van de straat- of marktroep ontstond al in de dertiende eeuw en gaat terug op de deels geroepen, deels gezongen slagzinnen van marktkramers en venters.

Lees dit artikel →

Recensie

De weg naar dialoog

Yannick Geens

Een blik op het eerste onderzoeksfestival van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en Koninklijk Conservatorium Antwerpen.

Lees dit artikel →

Recensie

‘Hier is de zanger’: een biografie van Wannes Van de Velde

Jan Dewilde

In tegenstelling tot politieke en literaire biografieën, is het aanbod aan voldragen muziekbiografieën bij ons zeer schaars, zeg maar zo goed als niet bestaand. De publicatie vorig jaar van een bijna vuistdikke biografie over Wannes Van de Velde (1937-2008) was dan ook welkom.

Lees dit artikel →

Recensie

‘Kinder, schafft Neues!’ De progressieve Wagner

Benjamin Verhoeven

Het is merkwaardig dat de teksten van Wagner pas in de eenentwintigste eeuw voor het eerst in het Nederlands verschijnen. Want ook voor wie niet behoort tot de ingewijden van een ‘wagnergenootschap’ wordt Richard Wagner nu een stuk inzichtelijker.

Lees dit artikel →

Recensie

Van tekst tot tentoonstelling (& terug)

Johan Pas

Kunsthistorica Liesbeth Decan is verbonden aan de LUCA School of Arts in Brussel en doceert er onder meer fototheorie en geschiedenis van de fotografie. Haar doctoraatsonderzoek kreeg vorm in de tentoonstelling Van Broodthaers tot Braeckman: Fotografie in de beeldende kunst in België in het M HKA.

Lees dit artikel →