← Terug naar overzicht

Februari - Mei 2023

FORUM+ verschijnt doorgaans drie maal per jaar. Deze keer maken we een uitzondering, want de winterse editie wordt namelijk in dit lentenummer ondergebracht. Dit dubbeldikke nummer presenteert een grote diversiteit aan bijdragen. Tegelijk zijn ze opmerkelijk verweven. Ga zelf op ontdekkingsreis in het Februari | Meinummer van FORUM+.

Modern Animism, installatie van Patrícia Domingues in samenwerking met V-A Studio, samengesteld uit natuurlijke en kunstmatige stenen zoals marmer, turitella agaat, silicium, howliet, chrysocolla en kunstmatig rood-carneool met goudaders. Gemaakt voor Kleureyck, gecureerd door Siegrid Demyttenaere, een initiatief van het Modern Design Museum van Gent en Lille Tripostal in 2019-2020. Gemaakt voor Cold Sweat, gecureerd door Cristina Filipe en João Norton de Matos SJ, een initiatief van Lisbon Jewellery Biennial in 2021. © Patrícia Domingues en Zeb Coune.

Editoriaal

Editoriaal

Assia Bert, Elisa Seghers

Beste lezer, FORUM+ verschijnt doorgaans drie maal per jaar. Deze keer maken we een uitzondering, de winterse editie wordt in dit lentenummer ondergebracht. Dit dubbeldikke nummer presenteert een …

Lees dit artikel →

Een kennismaking met de openbare archieven van Roemenië. Tussen persoonlijke familiegeschiedenis en collectieve geschiedenis

Alina Cristea

Archieven zijn onlosmakelijk verbonden met geschiedenis, geheugen en zingeving. In het postcommunistische Roemenië is het cruciaal om toegang te verkrijgen tot de archieven van het communisme om de …

Lees dit artikel →

“Vagueing the city.” Een zoektocht naar scenografische strategieën om onze bebouwde omgeving te destabiliseren

Philip Lüschen

Hoe kunnen we voorkomen dat we ons te gemakkelijk aanpassen aan kunstmatig aangelegde omgevingen die een vrije verkenning lijken tegen te spreken? Philip Lüschen onderzoekt zijn ambigue relatie met …

Lees dit artikel →

Ontwapenend design. Tussen semantische, intentionele en subjectieve betekenis.

Annelys de Vet

De term “Disarming Design” (ontwapenend design) loopt als een rode draad door mijn praktijk: ik zette het in als boektitel, ontwerplabel en naam van een masterprogramma. De woorden leken op het …

Lees dit artikel →

N. Een wisselwerking tussen verbeelding en werkelijkheid

Peter Krüger

N, The Madness of Reason van Peter Krüger ging in première op de Berlinale in 2014. De pers lauwerde de film als een poëtisch meesterwerk. In 2015 werd de film bekroond met een Ensor voor beste …

Lees dit artikel →

Artistieke bijdrage

Breuken in de praktijk

Patrícia Domingues

Met een achtergrond in juweelontwerp en de ambacht van het steenhouwen ben ik enerzijds geïnteresseerd in de manier waarop materialen en landschappen worden gesneden, gespleten en opgebroken. …

Lees dit artikel →

Muziek 2.0 en artistiek onderzoek. Voorbij duizend jaar westerse kunstmuziek

Paulo de Assis

Via het argument dat de samenleving een grote civilisatietransformatie doormaakt en met de bewering dat de westerse kunstmuziek een opzienbarend fenomeen van duizend jaar is, pleit dit artikel, …

Lees dit artikel →

Kleuren neerstrijken en lagen bedekken

Aline Verstraten

Het dagelijkse leven van Aline Verstraten vormt het uitgangspunt voor haar schilderijen, waarin haar partner vaak voorkomt. Op die manier verkent zij de relatie tussen de intimiteit van haar nabije …

Lees dit artikel →

Broken View. Belgisch-Congo en de magische lantaarn

Hannes Verhoustraete

Als vroeg projectiemedium werd de toverlantaarn vaak gebruikt voor koloniale propaganda. Bijvoorbeeld om de 'goede werken' van de kerk in de kolonie te presenteren en te legitimeren. Maar lantaarns …

Lees dit artikel →

Het theater van de pervert. Perversiteit als het edele wapen van de acteur

Katarina Antunovic

Katarina Antunovic buigt zich in deze bijdrage over het begrip ‘perversiteit’. Ze benadert het concept als een paradoxale synthese: zeer zintuiglijk en lichamelijk, maar tegelijkertijd altijd …

Lees dit artikel →

Trompet leren spelen met Quesalid. Een studie over vaardigheid en transformatie

Kevin Toksöz Fairbairn

Het verwerven van vaardigheden gaat gepaard met een langzame maar permanente metamorfose van het lichaam en het zelf. In de kunsten ontstaan deze transformaties tijdens en door performances, die de …

Lees dit artikel →

Onderzoeksmethoden in de kunsten Recensie

Hoe deel je kennis uit onderzoek in de kunsten?

Henny Dörr

DIS_SEMINAR#2 : symposium over vormen van disseminatie Hoe deel je kennis uit onderzoek in de kunsten? Dat was de hoofdvraag van het symposium DIS_SEMINAR #2 dat op 29 november 2022 plaatsvond op het …

Lees dit artikel →

Recensie

Democratische politiek als ‘publicing’

Rudi Laermans

In haar recente werk kruist de Griekse, in Brussel werkende podiumkunstenares Danae Theodoridou ideeën over performance, publieke ruimte en politiek op een tegelijk experimentele en …

Lees dit artikel →