← Terug naar overzicht

Februari 2022

Dit winternummer opent een nieuw dossier rond 'de kunst van (ver)talen' en verzamelt een aantal gezichten van taal, schrift en meertaligheid. Kunstenaars en onderwijskundigen, native speakers/readers en tweede, derde of vierde taalgebruikers brengen hun ervaringen samen. Taal is een plek waar macht zich manifesteert en kan zo mensen verenigen of verdelen, dat weten ook gastredacteurs Ruth Loos en Ahilan Ratnamohan. Kom binnen in deze ‘fragiele beschutting’ en hou samen met ons het gesprek gaande…

Shervin/e Sheikh Rezaei, Carpet house aunt Azadeh, 2018, potlood op papier, 210 x 297 mm
Uit het boek Ensemble: An Architecture of the Inbetween

De kunst van (ver)talen Editoriaal

Een fragiele beschutting

Ruth Loos, Ahilan Ratnamohan

Voor de ene is taal een privilege, voor de andere staat taal gelijk met uitsluiting. Voor de ene is een tweede (of een derde of een vierde) taal een zelfgekozen evidentie, voor de andere een …

Lees dit artikel →

De kunst van (ver)talen

Radicale keuzes en incrementele vooruitgang. Het langzame proces bij het leren van een nieuw script

Ahilan Ratnamohan

Ahilan Ratnamohan deconstrueert zijn ervaring met het leren van het Tamilschrift parallel: op niveau van persoonlijke ervaring en via de letterlijke taalkundige verwevenheid van de letters. Hij …

Lees dit artikel →

De kunst van (ver)talen Dialoog

Inbetween Oost en West. Een architecturaal ensemble

Ine Engels

Dialoog met Shervin/e Sheikh Rezaei Data: 22 juli 2021 and 22 oktober 2021 ENSEMBLE: An Architecture of the Inbetween is het boek van architecte en kunstenares Shervin/e Sheikh Rezaei dat eind 2020 …

Lees dit artikel →

De kunst van (ver)talen Artistieke bijdrage

Multiscripts – Familieverhalen in gemengde font

Lisa Huang 黄丽莎, Garine Gokceyan, Loraine Furter, Naïma Ben Ayed, Émilie Aurat

Multiscripts – Familieverhalen in gemengde font is een lopend collectief onderzoek over multiscript typografie. Het is eerder partijdig en situationeel dan universalistisch bedoeld, en wil …

Lees dit artikel →

De kunst van (ver)talen

Talen en het conservatorium: Een stand van zaken binnen muziek- en danseducatie

Joanna Britton

Ondanks de toenemende internationalisering is er tot op heden nog steeds weinig onderzoek gedaan naar het taalgebruik van studenten in de podiumkunsten op hogeschool- en universiteitsniveau. Dit …

Lees dit artikel →

De kunst van (ver)talen

Release me of my passport. Co-creatie in een meertalige en meerstemmige groep kunstenaars

Jozefien Stevens, Ruth Loos

Sint Lucas Antwerpen en De Connectie (Fameus) delen hun ervaringen over participatief creëren met een meertalige groep van studenten en artistieke nieuwkomers. Hierbij is aandacht voor niet-westerse …

Lees dit artikel →

De kunst van (ver)talen Recensie

Moet Dante prettig zijn?

Sabine Verhulst

Ook al bieden ze weerstand door hun complexiteit, literaire klassiekers blijven misschien net daarom een bron van esthetisch en intellectueel plezier. Ze nodigen uit tot interpreteren, vertalen, …

Lees dit artikel →