← Terug naar overzicht

Lente 2017

Charlotte Lybeer, Jes uit de reeks Epidermis II, 2014

Editoriaal

Meerdere verwelkomingen

Willem de Wolf

Onderzoek staat in sommige artistieke kringen voor alles wat in de buurt komt van het ‘onder woorden brengen’, van de ondergraving van de intuïtie, van de aantasting van de ruimte voor het onlogische, voor trivialiteit, voor het onverantwoorde, het onverantwoordelijke en het vrije.

Lees dit artikel →

metaFORUM

Tegen het supplement. Enkele beschouwingen over artistiek onderzoek

Dieter Lesage

Als reactie tegen academische tendensen die artistiek onderzoek willen conformeren aan wetenschappelijke standaarden, houdt Dieter Lesage een pleidooi voor de erkenning van kunst als een specifieke vorm van schrijven.

Lees dit artikel →

Het puntje van de tong : proloog

Pieter De Buysser

Het puntje van de tong is een planetariumvoorstelling die ontstond in de context van de PARS. Ook vandaag de dag lijken kosmische dimensies in kunst en wetenschap opnieuw aan de (politieke) orde.

Lees dit artikel →

“And I think to myself what a wonderful world.” Op zoek naar Louis Armstrongs Brusselse collage

Matthias Heyman

Matthias Heyman ging op zoek naar de origine van een collage van de hand van de bekende jazztrompettist en -vocalist Louis Armstrong, en ontdekte enkele onverwachte connecties tussen de wereldster en het avant-gardistische kunstmilieu uit het België.

Lees dit artikel →

Feit als fictie Artistieke bijdrage

Epidermis II

Charlotte Lybeer

As a photographer Lybeer combines the curiosity of the journalist researching actual phenomena, the empathy of the detective infiltrating enclosed worlds, and the sensibility to capture the way fiction transforms reality.

Lees dit artikel →

Shakespeare in de Lage Landen

Midzomernachtsdroom. Een jubileumvoorstelling van de KNS als aanloop naar een 'nieuwe stijl'

Toon Brouwers

Naar aanleiding van het Shakespearejaar, vierhonderd jaar na de dood van de beroemde auteur, schreef Toon Brouwers een bijdrage over een memorabele voorstelling van Shakespeare in Antwerpen.

Lees dit artikel →

Ex Libris

Gevonden! Vier partituren, vijf (?) composities van Gaspare Spontini

Jan Dewilde

Een uitzonderlijke partiturenvondst, die door het Nederlandse tijdschrift Luister werd omschreven als ‘de grootste muziekhistorische vondst van de eenentwintigste eeuw’.

Lees dit artikel →

metaFORUM Recensie

Etalage of kritiek? Een voorbeeldig boek over kunst en onderzoek

Klaas Tindemans

Dit boek is geen relict van een tentoonstelling, het biedt wel een inkijk in het relatief grote magazijn van de Antwerpse Academie voor Schone Kunsten waarin het artistiek onderzoek opgeslagen ligt – materieel, digitaal en/of virtueel.

Lees dit artikel →

Recensie

Meditatie op de rand van de wereld

Kevin Voets

Wim Henderickx’ eerste symfonie vormt een even verbluffende demonstratie van compositorisch vakmanschap als een indrukwekkende getuigenis van authentieke en originele artistieke inspiratie.

Lees dit artikel →

Recensie

Een caleidoscopische kijk op Stravinsky

Jan Dewilde

Dit door Massimiliano Locanto geredigeerde boek is affirmatief: Stravinsky – de mens, de mythe en zijn muziek – heeft het postmodernisme overleefd.

Lees dit artikel →