← Terug naar overzicht

Oktober 2022

Eerder dit jaar lanceerde FORUM+ het dossier De kunst van (ver)talen | (Trans)literate art. Een deel van de bijdragen in dit oktobernummer breien daar een vervolg aan. We nodigen lezers uit om verder in dialoog te gaan met deze teksten. Taal, diversiteit en macht zijn complexe thema’s die steeds nieuwe perspectieven uitlokken en ons blijven prikkelen om onze inzichten met elkaar uit te wisselen.

Risk Hazekamp - Topographic Landscape - Analogue photographic film negative dissolved by Cyanobacteria - 2021

De kunst van (ver)talen Editoriaal

Taal en inclusie: dissonantie in meerstemmigheid

Assia Bert, Elisa Seghers, Nele Wynants

Eerder dit jaar lanceerde FORUM+ het dossier De kunst van (ver)talen | (Trans)literate art, waarbinnen de rol van taal in (het onderzoek in) de kunsten centraal staat. Gastredacteurs Ruth Loos en Ahilan Ratnamohan verzamelden hierin een sterke reeks bijdragen over taal, schrift en meertaligheid en legden onder meer de machtsmechanismen binnen verschillende communicatievormen bloot.

Lees dit artikel →

De kunst van (ver)talen

Een taalkundige lezing van de handreiking Waarden voor een nieuwe taal

Sofie Decock, Sarah Van Hoof

De handreiking Waarden voor een nieuwe taal presenteert aanbevelingen, suggesties, richtlijnen en voorbeelden die moeten leiden tot een breed gedragen gebruik van inclusieve taal door alle mogelijke …

Lees dit artikel →

De kunst van (ver)talen Dialoog

Over het wisselen van woorden

Mira Bryssinck

Van gedachten wisselen is de meest uitdagende vorm van dialoog. Woorden die ik voor mijn gedachten zoek, lijken er nooit mee overeen te stemmen wanneer ik ze uitspreek. Ik zoek andere woorden, waardoor nieuwe gedachten ontkiemen en ik mijzelf vastrijd. Bijgevolg is het voor mijn gesprekspartner niet meer helder waarover we spreken. Hij, zij of hen stelt vragen om mijn gedachten te ordenen of bevindt zich, in het beste geval, in dezelfde situatie. Hij, zij of hen verliest zich ook in nieuwe gedachten die door nieuwe woorden komen en rijdt zich eveneens vast. Heerlijk vind ik dat.

Lees dit artikel →

De kunst van (ver)talen Dialoog

Wat er (in de weg) staat tussen woord en daad

Max Greyson

Taal is inherent problematisch. Dat zeg ik niet enkel als dichter en schrijver – hier is de onmogelijkheid om accuraat te benoemen mijn grootste bron van inspiratie – maar ook als onderzoeker in artistieke toegankelijkheid, voornamelijk gericht op poëtische audiobeschrijving voor blinden en slechtzienden in muziektheater en dans, en als beoordelaar van projectsubsidieaanvragen in een van de commissies binnen de podiumkunsten voor de Vlaamse overheid.

Lees dit artikel →

De kunst van (ver)talen Dialoog

Alle puntjes op de i?

Elisa Seghers

Een woord komt nooit alleen. Aan elke term, hoe schijnbaar neutraal die ook is, kun je een oneindig aantal associaties vastkleven. Denk aan woordenboekdefinities, bepaalde zegswijzen of vermeldingen in literatuur.

Lees dit artikel →

De kunst van (ver)talen Dialoog

Geweldige fouten: enkele gedachten over normnegotiëren, taalmaken en elkaarbegrijpen

Enrica Camporesi

Mijn taaleditor in Word staat het op het Nederlands ingesteld om mijn taalfouten te detecteren. Het zou handig zijn ook voor mijn dagdagelijkse conversaties.

Maar het programma is oud en veel woorden uit “Waarden voor een Nieuwe Taal” worden in het rood onderstreept.

Lees dit artikel →

Artistieke bijdrage

De sentimentele juwelen van Louise-Marie van Orléans. Een artistieke reactivatie van materiële herinneringen

Charlotte Vanhoubroeck

Door fictie in te zetten als methode, brengt Charlotte Vanhoubroeck de verloren gegane sentimentele juwelen van koningin Louise-Marie van Orléans (1812 – 1850) terug tot leven. Vanhoubroeck voert al …

Lees dit artikel →

Ancestrale samenleefkracht. Hoe ik verliefd werd op queer diertjes

Risk Hazekamp, Nina Lykke

Nina Lykke en Risk Hazekamp vonden elkaar in hun liefde voor micro-organismen, meer bepaald Diatomeeën en Cyanobacteriën. Er volgde een warme digitale uitwisseling in woord en beeld, waarin de …

Lees dit artikel →

Herontdekking van kunstvakidiotie. Verschuift het vakmanschap van kunstvakdocenten?

Mirjam van Tilburg

In dit essay schetst Mirjam van Tilburg een verandering van het vakmanschap van kunstvakdocenten in het eerste coronacrisisjaar. Samen met tien kunstvakdocenten bezette ze kunstenaarsstudio’s in …

Lees dit artikel →

Toewijdingen opvoeren. Een contextuele en artistieke reflectie over de toewijding van ’s werelds eerste saxofoonconcerto.

Kurt Bertels

Dit artikel focust op het eerste concerto voor saxofoon, geschreven in 1902 door de Belg Paul Gilson en opgedragen aan de beroemde Amerikaanse amateursaxofoniste Elise Hall. Met zowel contextuele als …

Lees dit artikel →

Recensie

Kan kunst vrouwelijk zijn?

Edith Cassiers

‘Waarom zijn er geen grote vrouwelijke kunstenaars?’ Het is de New Yorkse galeriehouder Richard Feigen die de vraag in 1970 voor het eerst aan kunsthistorica Linda Nochlin stelt. Feigen wilde graag …

Lees dit artikel →