← Terug naar overzicht

Lente 2015

© Serge Gutwirth

Editoriaal

Editoriaal

Adelheid Ceulemans

U heeft momenteel het allereerste nummer in handen van FORUM+ voor Onderzoek en Kunsten. Sta me toe dit nieuwe tijdschrift kort voor te stellen.

Lees dit artikel →

Tekstualiteit versus lichamelijkheid. De leesbaarheid van het lichaam

Neal Leemput

Ondanks de focus op woorden en literaire teksten binnen de opleiding Woordkunst van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, raakte Neal Leemput gefascineerd door de vertelkracht van het lichaam. In …

Lees dit artikel →

'Eene onloochenbare verwantschap'. Muziek en literatuur in Vlaamse liedbundels uit de negentiende eeuw

Adelheid Ceulemans

In de negentiende eeuw was er een opvallend sterke band tussen muziek en literatuur, tussen musici en auteurs. Vreemd genoeg kreeg deze muzikaal-literaire connectie tot voor kort amper aandacht in …

Lees dit artikel →

Le nozze di Figaro tussen droom en daad

Luc Joosten

Le nozze di Figaro is een van de bekendste en meest opgevoerde opera's uit het repertoire. Daarover bestaat weinig twijfel. Maar weten we precies waarnaar we verwijzen als we het over dit werk hebben?

Lees dit artikel →

Visual Poetics. Onderzoek van theater, film en verwante kunsten

Esther Tuypens, Nele Wynants

Visual Poetics is de naam van een onderzoekscentrum aan de Universiteit Antwerpen. Het fungeert als een interdisciplinair platform voor de studie van theater, film en verwante kunsten. De …

Lees dit artikel →

De eerste Antwerp Academy Art Book Fair. Een terugblik (en een vooruitzicht)

Johan Pas

In het najaar van 2014 organiseerde de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen voor het eerst een internationale kunstboekenbeurs. Dit initiatief bleek een schot in de roos. Door de mix …

Lees dit artikel →

Ex Libris

Sergei Prokofiev in Antwerpen

Jan Dewilde

Een van de geneugten van het werken in een bibliotheek met een omvangrijke, maar niet volledig geïnventariseerde erfgoedcollectie, is dat je nog op verborgen schatten kan stuiten. Wat is er nu …

Lees dit artikel →

Recensie

Grétry: Andromaque – Céphale et Procris – La caravane du Caire

Timothy De Paepe

De componist André Ernest Modeste Grétry wordt in 1741 in Luik geboren in een relatief eenvoudig gezin, maar muzikaal talent en hard werk brengen hem als jongeman naar Italië waar hij zijn …

Lees dit artikel →

Recensie

Benoit: De Schelde

Jan Dewilde

'Voor de eerste keer zag ik de Rijn, – met brandende tranen in mijn ogen zwoer ik, arme kunstenaar, eeuwige trouw aan mijn Duitse vaderland', zo schreef Richard Wagner toen hij in de lente van 1842 …

Lees dit artikel →

Recensie

Het massatheater in internationaal perspectief

Karel Pletinck

Mass theatre in interwar Europe brengt de geschiedenis van het massatheater tijdens het interbellum in kaart. Zoals de titel aangeeft, focussen de redacteurs hierin specifiek op de geschiedenis van het massatheater in Vlaanderen en Nederland in vergelijking met dit genre in andere Europese landen.

Lees dit artikel →

Ana Torfs: Echolalia

Nele Wynants

In Wiels, het Brusselse centrum voor hedendaagse kunst, liep recent een bijzondere tentoonstelling van Ana Torfs (°1963). In zes beeldende installaties toonde de Belgische kunstenares werk van de laatste vijf jaar.

Lees dit artikel →